ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ

Το Μεγαλοχώρι
Το Μεγαλοχώρι
Το Μεγαλοχώρι
Το Μεγαλοχώρι
Το Μεγαλοχώρι
Το Μεγαλοχώρι
Το Μεγαλοχώρι

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ


Το Μεγαλοχώρι είναι η πρωτεύουσα του Αγκιστρίου και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, με 561 κατοίκους. Αποτελεί τη Διοικητική πρωτεύουσα του νησιού, με την έδρα του Δήμου Αγκιστρίου.

Το Μεγαλοχώρι διαφορετικά ονομάζεται "Μύλοι", από τους πολλούς ανεμόμυλους που υπήρχαν παλιά στον οικισμό. Σήμερα ο μοναδικός ανεμόμυλος που σώζεται είναι ανακαινισμένος και βρίσκεται στο ύψωμα, στο Ξενοδοχείο "Μύλος" και χρονολογείται από το 1812.

Διαθέτει φυσικό λιμάνι, στο οποίο αράζουν τα flying dolphin που έρχονται από τον Πειραιά και Μαρίνα ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού για τα σκάφη. Καταγάλανα κρυστάλλινα νερά ανάμεσα σε φυσικούς κόλπους που δημιουργούν αμμώδεις περιοχές.

Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, κεραμοσκεπές, σπιτικοί φούρνοι, αυλές συγυρισμένες, καφενεία, υπέργηρες φιγούρες με τοπικές ενδυμασίες και ο μοναδικός ανεμόμυλος, παρουσιάζουν με την ύπαρξή τους τη ζωντανή ιστορία του τόπου.

Στο Μεγαλοχώρι μπορεί να θαυμάσει κανείς την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένη το 1885 από πωρόλιθο, στο κέντρο του χωριού (1885). Είναι η Μητρόπολη του νησιού και αξίζει να την επισκεφθείτε για τις αξιόλογες από αναγεννησιακές τοιχογραφίες, φιλοτεχνημένες από τον Ανδριανό Σταματιάδη, που υπάρχουν σ' αυτή. Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα οπότε γίνεται πανηγύρι. Η Εκκλησία είναι Βασιλική με τρούλο η οποία χτίσθηκε το 1885 και κοσμείται από τοιχογραφίες αναγεννησιακής μορφής, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν από τον Ανδριανό Σταματιάδη.

Ανατολικά της Εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, γύρω στα 150 μέτρα, βρίσκεται το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του 18ου αιώνα που παλιά ήταν η Μητρόπολη του νησιού. Από το Εκκλησάκι, του οποίου το δάπεδό του ήταν στρωμένο με μαλτέζικες πλάκες, μόνο το καμπαναριό του θυμίζει τη μακρόχρονη ιστορία του.

Απέναντι από το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου υπάρχει ένας πέτρινος τάφος, στον οποίον τοποθετήθηκαν το 1814 τα οστά των 411 ανδρών του Μητρομάρα οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους Τούρκους, μετά την αποτυχημένη επανάσταση των Ορλώφ το 1772. Ο Μητρομάρας υπήρξε φημισμένος αρματωλός και πειρατής του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μήτρος Λέκκας ή Μήτρος Δέδες. Το Μνημείο του Μητρομάρα υπάρχει στον προαύλιο χώρο των Αγίων Αναργύρων στη Σκάλα.

Στο Μεγαλοχώρι φαίνεται ανάγλυφα η οικιστική εξέλιξη του νησιού τα τελευταία χρόνια, όπου παλιά όμορφα παραδοσιακά κτίσματα έρχονται να συναντήσουν τις σύγχρονες Ξενοδοχειακές μονάδες.

Τα ουζερί, τα εστιατόρια, τα cafe snack bar και τα club περιμένουν να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν με το καλύτερο τρόπο όλους εσάς που θα επισκεφτείτε το νησί μας.

Αφήνοντας το Μεγαλοχώρι, μετά από 10 λεπτά με τα πόδια, και κατευθυνόμενος κανείς προς το πευκόφυτο δάσος συναντάει το όμορφο ξωκκλήσι των Αγίων Πάντων, με υπέροχη θέα προς το Μεγαλοχώρι και τον Αργοσαρωνικό. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εκκλησάκια του νησιού που στέκει εκεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων και καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τις ρίζες του νησιού, το Καντούντι, το παλιό χωριό του Αγκιστρίου (Παλαιοχώρι), δηλαδή ότι έχει μείνει από τον παλαιότερο οικισμό του Αγκιστρίου.

Από τους Αγιους Πάντες, σύντομο μονοπάτι που κατευθύνεται ανατολικά, μας οδηγεί στο κοντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.